4 hal yang perlu dielakkan saat menghias rumah bersaiz kecil atau rumah manimalis

4 hal yang perlu dielakkan saat menghias rumah bersaiz kecil atau rumah manimalis.

Rumah minimalis memang menjadi pilihan ramai orang karena mewujudkan kesan bersih, rapi, dan juga luas. Meski terlihat sederhana, mendekorasi rumah minimalis tidak mudah.

Selain kelihatan aestetik, rumah minimalis justeru boleh menjadi kurang nyaman jika diisi perabot yang salah.

Untuk itu, beberapa hal berikut ini harus dielakkan ketika ingin menghias rumah.

*1. Menggunakan kepelbagaian warna*

Bermain dengan palet warna-warni memang menyenangkan dan membuat ruangan menjadi lebih ceria. Namun, hal ini harus dikurangkan jika menginginkan konsep minimal. Lebih baik mengkombinasikan perabot warna-warna neutral yang tenang, seperti putih, kelabu, dan coklat muda.

*2. Tidak Memperhatikan Fungsi Perabot*

Rumah tidak hanya dilihat dengan keindahan warna, tetapi juga memerlukan perabot yang multi-function, seperti sofa bed dan meja dengan rak. Biasanya, harga perabot multifunction ini lebih mahal. Namun, boleh menjadi pelaburan jangka panjang dan digunakan untuk buat pelbagai hal sekaligus.

*3. Terlalu Banyak Menggunakan Perhiasan*

Penggunaan hiasan memang penting dalam mempercantik ruangan rumah. Namun, pastikan tidak memakai terlalu banyak hiasan, terutama pada bahagian dinding. Cukup gunakan hiasan yang perlu sahaja agar ruangan kelihatan lebih manis, seperti meletakkan tanaman bunga yang kecil, rak dinding, dan lukisan.

*4. Tidak Memperhatikan Ukuran*

Selain warna, ukuran memang selalu menjadi kunci utama ketika melihat ruangan. Jika ukuran terlalu besar atau terlalu kecil, ia dapat memberi gambaran ruangan terlihat pelik. Jadi, sesuaikan perabot dan dekorasi dengan luas ruangan.

Semoga bermanfaat!

BACA JUGA :

Cara elakkan buah strawberi tak berkulat, tak lembik dan tahan lama

8 jenis ubat batuk yang disarankan untuk ibu bapa beli di Farmasi

Risau teman wanita tak buat saving untuk nikah, lelaki tersebut dah simpan wang RM20,000!! Hebat sungguh

COMMENTS

Wordpress (0)