Beras Tempatan Kurang Di Malaysia-Ada Salahkan Tun Mahathir, Rupanya Ini Yang Berlaku

Oleh Admin 01

Isu beras di Malaysia adalah isu yang menimbulkan pelbagai perbincangan dan pandangan daripada pelbagai pihak. Isu ini berkaitan dengan kesejahteraan rakyat, keterjaminan makanan, kestabilan ekonomi, dan kebijaksanaan kerajaan.

Berikut adalah beberapa pandangan tentang isu beras di Malaysia:

– Pandangan pertama:

Isu beras tempatan adalah akibat daripada kegagalan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, yang tidak mengambil langkah tepat dalam menguruskan sektor pertanian dan infrastruktur asas ketika mentadbir negara pada masa lalu².

Beliau didakwa terlalu fokus kepada pembangunan perindustrian dan mengabaikan kepentingan pengeluaran beras tempatan yang dapat memenuhi kehendak rakyat.

Akibatnya, Malaysia kini bergantung kepada import beras daripada negara lain yang menghadapi kenaikan harga global³.

LIMA '23: Tun Mahathir terima Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat

Pandangan ini menegaskan bahawa kerajaan sekarang yang dipimpin oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak bersalah dan berada di landasan tepat untuk membawa negara keluar daripada krisis ini.

– Pandangan kedua:

Isu beras tempatan adalah akibat daripada ketidakcekapan kerajaan sekarang yang tidak mampu mengawal harga dan bekalan beras di pasaran¹.

Kerajaan didakwa tidak berbuat apa-apa untuk menyelesaikan masalah ini dan hanya menyalahkan faktor luaran seperti harga global dan cuaca.

Pencapaian 100 hari kerajaan Anwar Ibrahim - HarapanDaily.com

Pandangan ini menuntut agar kerajaan mengambil langkah segera untuk meningkatkan pengeluaran beras tempatan, menghapuskan monopoli Bernas, dan memberi insentif kepada petani. Pandangan ini juga menyalahkan kerajaan sebelum ini yang telah menjual Bernas kepada syarikat swasta yang tidak bertanggungjawab⁴.

– Pandangan ketiga:

Isu beras tempatan adalah akibat daripada perubahan gaya hidup dan corak penggunaan rakyat Malaysia yang semakin berubah³.

Rakyat Malaysia kini lebih gemar mengambil makanan segera, makanan barat, dan makanan sihat yang tidak menggunakan beras sebagai bahan utama.

7 Fast Food Joints That We Wish To Have In Malaysia – SevenPie.com: Because  Everyone Has A Story To Tell

Ini menyebabkan permintaan terhadap beras tempatan menurun dan menyukarkan petani untuk bersaing dengan harga beras import. Pandangan ini mencadangkan agar rakyat Malaysia kembali kepada budaya makan nasi sebagai makanan asasi dan menghargai usaha petani tempatan yang bersusah payah menghasilkan beras.

Ini adalah beberapa pandangan tentang isu beras di Malaysia.

Baca Selanjutnya :

 

Sumber :

(1) Isu beras berpunca akibat Tun M gagal ambil langkah tepat – Razeef …. https://www.sinarharian.com.my/article/278162/berita/nasional/isu-beras-berpunca-akibat-tun-m-gagal-ambil-langkah-tepat—razeef.

(2) Kenaikan harga beras 2008 – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas. https://ms.wikipedia.org/wiki/Kenaikan_harga_beras_2008.

(3) Isu beras tempatan: ‘Bekalan cukup? Menteri boleh datang ke Mydin …. https://www.astroawani.com/berita-malaysia/isu-beras-tempatan-bekalan-cukup-menteri-boleh-datang-ke-mydin-ameer-ali-436640.

(4) Isu bekalan beras tempatan, kerajaan jumpa Bernas Khamis ini. https://www.utusan.com.my/nasional/2023/09/isu-bekalan-beras-tempatan-kerajaan-jumpa-bernas-khamis-ini/.