‘Berdampingan’ dengan bomoh selama 2 jam

‘Berdampingan’ dengan bomoh selama 2 jam.

Pada pagi Ahad yang sibuk di rumah Atan (bukan nama sebenar), seawal jam 8.00 kelihatan lambakan selipar memenuhi pintu masuk rumah teres dua tingkat di kawasan perumahan mewah yang baru dibuka untuk penempatan.

Di luar rumah, beberapa individu sedang berkeliaran sambil merokok, berbual dan memantau anak-anak berlari selain kereta diletakkan dalam keadaan tersusun menandakan lebih ramai orang berada di dalam kediaman tersebut.

Meskipun hanya beberapa rumah sahaja yang baru dihuni di blok tersebut, suasananya tidak ubah seperti sebuah rumah sedang menyambut majlis perkahwinan atau meraikan sesuatu istimewa.

Meninjau di dalam rumah, lebih 10 orang sedang duduk bersila menunggu giliran sebelum dipanggil masuk ke sebuah bilik untuk berjumpa dengan Atan, seorang bomoh yang mempunyai pengalaman kira-kira 35 tahun dalam menyelesaikan masalah pelanggannya.

Kebanyakan pelanggan yang datang terdiri daripada pelbagai latar belakang pekerjaan termasuk pihak berkuasa dari seluruh negara.

“Saya ada ‘pendamping’,” katanya ketika memulakan bicara.

Atan menyifatkan kerjayanya sebagai pengamal perubatan alternatif sangat signifikan kepada masyarakat.

Dia pernah membantu menyelesaikan pelbagai jenis kesulitan dihadapi pelanggannya seperti penyakit misteri, gangguan sihir, kehilangan barang, “badi” atau kuasa jahat dan menilik nasib.

Katanya, dia turut aktif membantu pihak berkuasa dan pasukan menyelamat dalam menyelesaikan beberapa kes jenayah dan kecemasan.

“Bila polis dah habis petunjuk atau jumpa jalan buntu, masa itu saya akan dipanggil. Awal dahulu, saya banyak terlibat secara sukarela.

“Selepas banyak tahun buat kerja ini (bomoh), mereka semakin kenal saya,” katanya ditemui wartawan MalaysiaNow di rumahnya baru-baru ini.

Menurut cerita Atan, dia mula mengesan “bakat” yang ada pada dirinya sebagai seorang bomoh seawal usia 14 tahun. Ketika itu, dia mendakwa dirinya mempunyai kelebihan melihat benda halus.

Selepas itu, ibu bapanya berusaha untuk mendapatkan rawatan tradisional Islam di Terengganu selama tiga tahun.

Penat dengan rutin berulang alik dari Pasir Mas, Kelantan ke Terengganu, dia akhirnya pasrah dengan “takdir” yang menemui hidupnya.

“‘Dia’ yang jadi pembantu dan panduan untuk saya merawat dan selesaikan kes-kes yang saya jumpa selama ini.”

Pada usia 19 tahun, Atan nekad untuk berhijrah ke sebuah daerah di selatan Thailand untuk berguru dengan seorang bomoh hingga usianya mencecah 24 tahun.

Di Thailand, dia banyak mengikuti gurunya mencari petunjuk kepada kes-kes jenayah seperti kehilangan individu, membuat upacara khas di lokasi kejadian kebakaran atau tragedi yang melibatkan banyak nyawa terkorban.

Dari situ dia mula belajar selok-belok menyelesaikan kes-kes berat dan membantu pihak berkuasa mendapatkan petunjuk baharu dalam siasatan mereka.

Dalam banyak kes yang dibantu, kata Atan, hampir semuanya mendapat petunjuk baharu atau jalan penyelesaian.

Selepas berpindah dari Thailand, Atan menetap di Kuala Krai, Kelantan selama lima tahun dan kemudiannya berpindah lagi ke Gambang, Pahang.

Selepas berkahwin, dia berpindah ke negeri asal isterinya yang dirahsiakan dan meneruskan perkhidmatan sebagai bomoh hingga ke hari ini.

“Juara carta ni kalau ikutkan kes orang hilanglah. Polis, bomba atau orang kampung cari tak jumpa. Mereka akan panggil saya. Kita pun ikhtiar beri bantuan, sebab ahli keluarga pun menangis separuh nyawa dan susah hati.

“Bila kita dah bantu sekali dan mujarab (berjaya), lepas itu apa-apa kes mereka sendiri pandai nak cari saya kat mana.”

Teknologi memudahkan kerja

Topik mengenai bomoh masih menjadi subjek terpencil di Malaysia dengan banyak kepercayaan agama dianuti rakyat negara ini menolak unsur tahyul dalam urusan seharian.

Bagaimanapun, Atan memberitahu, rangkaian “rakan-rakan” bomohnya merentasi kaum dan agama sejak awal penglibatannya mempelajari ilmu ghaib itu.

“Kami juga ada Telegram dan kumpulan WhatsApp untuk berhubung dan kadang kala kami saling bantu membantu selesaikan kes masing-masing.”

Katanya, melalui komunikasi digital seperti aplikasi WhatsApp dan Telegram, mereka boleh memantau perkembangan perniagaan dan mengenal pasti jenis pelanggan seperti pelanggan tetap, pelanggan berulang dan pelanggan bawa pelanggan baharu serta pelanggan “one off”, merujuk kepada individu atau kumpulan yang dibantu oleh komuniti bomoh secara sukarela pada waktu tertentu.

Melalui perkembangan teknologi juga, dia boleh membantu mana-mana pihak dengan lebih cepat.

Misalnya, menjalankan rawatan menerusi gambar dan video yang dihantar oleh pelanggan.

Selain itu, sebaik menerima maklumat atau menonton video viral tentang sesuatu kes kecemasan, dia boleh segera bertindak tanpa perlu menunggu pihak berkuasa menghubunginya.

Menurut Atan, orang ramai mungkin tidak mempercayainya, tetapi jika dikumpulkan semua data-data yang mereka ada, masing-masing merekodkan lebih 10,000 pengikut dan pelanggan setia.

Bapa kepada tiga cahaya mata itu percaya, jumlah besar itu membuktikan keterdesakan segelintir individu dalam masyarakat demi menyelesaikan setiap konflik dan permasalahan kehidupan.

“Kalau bukan sebab terdesak, mereka tak akan datang mencari (bomoh). Selalunya begitulah yang saya tengok ramai pelanggan yang datang ini semua sudah tahap di hujung harapan.

“Contohnya kes kecurian harta benda, barang berharga dibeli hasil kerja keras atau peninggalan keluarga diambil orang, pelanggan jadi tak boleh tidur sebab terlalu sedih. Saya bantu.

“Dua tahun lepas, seorang isteri dari Labis, Johor teruk kena pukul dengan suaminya sepanjang 11 tahun berkahwin. Ibu saudara isteri bawa jumpa saya, saya bantu kurangkan baran, jadi hilang semangat nak angkat tangan kepada isteri.

“Sekarang isteri boleh hidup selesa sikit, tak ada lagi takut-takut asyik nak kena belasah saja.”

Dalam pada itu, wartawan diberi kesempatan berada di dalam bilik khas yang menjadi ruang khas untuk Atan melakukan kerjanya.

Tiba-tiba pelanggan Atan, seorang ibu dengan anak lelakinya yang tinggi dan pendiam masuk ke dalam bilik.

Si ibu mengadu kepada Atan, dia dan suami memandu kereta sejauh 200km untuk bertemu bomoh itu.

Dia mahu Atan “melihat” potensi anak lelakinya dalam akademik memandangkan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) semakin dekat.

Bercerita lanjut, wanita yang enggan namanya didedahkan memberitahu Atan bahawa anaknya sering kali dilihat lemah, tidak bertenaga selepas pulang dari sekolah bahkan ketika cuti juga dia hanya tidur.

Banyak hari lain, dia mendapati anak lelakinya jadi berat hati nak ke sekolah kerana takutkan “sesuatu”.

Si ibu menjadi bimbang jika anak lelakinya itu didekati “sesuatu” yang menyebabkan dia berkelakuan sedemikian sehingga menjejaskan prestasinya di sekolah.

“Anak saya ada potensi, sekolah rendah dulu budak pandai dan disayangi guru. Tolonglah dia.”

Atan mengangguk faham. Kemudian mulutnya terkumat-kamit membaca mantera yang tidak langsung difahami. Sesudah itu, dia bertanya kepada remaja tersebut: “Keluar main motor boleh? Balik malam? Kau tak mengantuk main motor?”

Remaja lelaki itu hanya menggeleng kepala. Atan membaca lagi sekali manteranya dan meminta kedua-duanya keluar terlebih dahulu.

Selepas itu, Atan memalingkan muka kepada wartawan. Dia memecahkan satu rahsia: “Malas ini tak ada ubat. Jumpa dewa Bali pun balik rumah sama juga, tak jalan.

“Next (seterusnya),” laung bomoh itu.

BACA JUGA :

Tercetus pertikaian dalam parlimen, Kerajaan Kuwait serah surat letak jawatan

PMX ziarah sahabat lama meskipun jadual padat

Gelendangan jadikan tempat duduk Terminal Bas Komtar sebagai ‘rumah’

COMMENTS

Wordpress (0)