Bantuan RM1,000 kepada pendapatan isi rumah bawah RM3K, ini cara mohon

Oleh Admin

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Bantuan RM1,000 kepada pendapatan isi rumah bawah RM3K, ini cara mohon. bantuan prihatin rakyat bantuan covid sabah bantuan prihatin nasional bantuan prihatin national bantuan khas covid bantuan bkc bantuan prihatin bantuan prihatin rakyat 2021 bantuan sara hidup semakan bantuan khas covid[/bg_collapse]

BSN : Bantuan RM1,000 kepada pendapatan isi rumah bawah RM3K, ini cara mohon. Banyak dan berpelbagai pakej bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan atau syarikat korporat sebelum ini untuk membantu rakyat Malaysia yang terjejas.

Namun begitu,Terdapat pelbagai pakej bantuan yang baru diperkenalkan dan terdapat juga pakej bantuan yang sudah lama diperkenalkan oleh kerajaan atau syarikat korporat,dan ada yang masih lagi diteruskan sehingga kini.

Dan adalah salah satu pakej bantuan yang masih diteruskan sehingga kini adalah bantuan kewangan Yayasan Bank Rakyat (YBR) yang mungkin ramai terlepas pandang dan tidak tahu menahu akan kewujudan bantuan ini.

Melalui Bank Rakyat maka wujudlah sebuah Yayasan Bank Rakyat (YBR) yang dikhususkan untuk memberi khidmat dan kebajikan kepada masyarakat Malaysia.

Permohonan Bantuan Yayasan Bank Rakyat (YBR) : Bantuan RM1000 Khas kepada Pendapatan Isi Rumah Bawah RM3000

Pihak Yayasan Bank Rakyat (YBR) telah memperkenalkan satu Bantuan Awal Pengajian. Ia adalah satu program yang dimana akan membantu pelajar yang mahu melanjutkan pengajian mereka ke peringkat yang lebih tinggi ke IPTA atau IPTS dan memerlukan bantuan awal.

Bantuan ini adalah berbentuk secara ‘ONE OFF’ iaitu hanya diberikan sekali sahaja kepada pelajar yang layak mengikut kriteria. Terdapat kriteria yang harus dipenuhi oleh para pemohon.

Berapakah Kadar Jumlah Bantuan?

Sebelum ini Bantuan YBR, penerima yang layak akan menerima bantuan sebanyak RM1,000 bagi seorang pelajar dari Yayasan Bank Rakyat.

Bantuan ini akan memanfaatkan sejumlah besar pelajar baharu yang melanjutkan pengajian ke peringkat tinggi samaada IPT dan IPTS.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon?

Syarat permohonan adalah tertakluk kepada terma dan syarat yang telah ditetapkan oleh Yayasan Bank Rakyat (YBR). Antara syarat-syarat kelayakan memohon adalah :

  1. Umur tidak kurang 18 tahun semasa permohonan dibuat.
  2. Pemohon dengan jumlah pendapatan isi rumah RM 3,000.00 kebawah sahaja yang akan dipertimbangkan.
  3. Menerima surat tawaran daripada institusi pengajian tinggi.
  4. Pemohon merupakan pelajar semester 1.
  5. Pemohon hendaklah mempunyai Akaun Simpanan Bank Rakyat.

 

Bagaimanakah Cara Memohon Bantuan RM1000 Dari Yayasan Bank Rakyat (YBR)?

  1. Permohonan hanya diterima secara atas talian di pautan berikut dengan klik ‘daftar’:
  2. Pemohon harus melengkapkan semua butiran yang diperlukan. Permohonan yang TIDAK lengkap tidak akan diproses oleh pihak YBR.
  3. Segala butiran permohonan haruslah disertakan dengan dokumen yang perlu dimuat naik pada ruangan yang telah disediakan.
  4. Butiran tanggunggan haruslah disertakan salinan kad pengenalan atau surat beranak tanggungan tersebut. Hanya tanggungan dengan dokumen sokongan sahaja yang akan diambil kira dalam pengiraan tanggungan.

“Bantuan Pelajar Tanggungjawab Bersama Untuk Memastikan Kejayaan Pelajar”

Bantuan Yayasan Bank Rakyat (YBR) : Bantuan RM1000 Khas kepada Pendapatan Isi Rumah Bawah RM3000. Kerajaan Malaysia dan pihak syarikat korporat tempatan sentiasa komited dalam menyumbang dan membantu rakyat Malaysia yang terjejas dan di dalam kesusahan.

Oleh itu, dengan kewujudan bantuan YBR sebanyak RM1000 khas kepada pelajar baharu yang melanjutkan pengajian ke IPT/IPTS ini membuktikan kecaknaan kerajaan kepada pelbagai lapisan dan lain-lain kategori tidak kira umur, bangsa dan keturunan.

Justeru itu, diharapkan mereka yang menerima bantuan daripada pihak Yayasan Bank Rakyat ini menggunakan sepenuhnya bantuan tersebut ke jalan yang betul.

TONTON:

BACA:

Aksi ghairah ular tunjuk ‘tarian tiang’ kejutkan orang ramai

Peminat gesa Amy Search berhenti menyanyi, “dah makin sumbang..”

‘King’ Myvi buat hal lagi, “steering macam kereta sport..”