Dua Kementerian Sabah ditukar nama

Oleh Admin

Dua Kementerian Sabah ditukar nama

Kabinet Sabah pada mesyuarat mingguannya semalam meluluskan penukaran nama dua kementerian negeri dan menyelaraskan tugas serta hal yang berkaitan dengan kementerian persekutuan di bawah menteri negeri.

Dua kementerian yang ditukar nama ialah Kementerian Pertanian dan Perikanan yang kini dikenali sebagai Kementerian Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan negeri (MAFFI) serta Kementerian Pembangunan Perindustrian yang ditukar kepada Kementerian Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan negeri.

Menerusi satu kenyataan, Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor, berkata keputusan itu bagi memastikan objektif, fungsi dan peranan kedua-dua kementerian lebih jelas, terutama berhubung keselamatan makanan dan kepentingan usahawan termasuk usahawan kecil dan sederhana.

Katanya, penyelarasan tugas menteri mengikut portfolio persekutuan pula selaras dengan rombakan Kabinet negeri baru-baru ini dan penstrukturan semula Kabinet Persekutuan.

“Kerajaan Negeri juga memutuskan untuk menyelaraskan bidang kuasa setiap anggota Kabinet negeri dengan kementerian yang ada di Persekutuan.

“Berikutan itu, Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan Persekutuan akan berada di bawah bidang kuasa Timbalan Ketua Menteri I dan Menteri MAFFI, Datuk Dr Jeffrey Kitingan, manakala Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan Persekutuan di bawah Timbalan Ketua Menteri II yang juga Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, Datuk Dr Joachim Gunsalam.

“Kementerian Kerja Raya Persekutuan pula diletakkan di bawah Timbalan Ketua Menteri III selaku Menteri Kerja Raya negeri, Datuk Shahelmey Yahya manakala Kementerian Kewangan Persekutuan di bawah Menteri Kewangan negeri, Datuk Masidi Manjun,” katanya.

Hajiji berkata, hal berkaitan Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah pula diletakkan di bawah bidang kuasa Menteri Pembangunan Luar Bandar negeri, Datuk Jahid Jahim, manakala Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya di bawah Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Christina Liew.

Seterusnya, beliau berkata hal berkaitan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri dan Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi diletakkan di bawah Menteri Pembangunan Perindustrian dan Menteri Keusahawanan negeri, Phoong Jin Zhe.

Bagi hal berkaitan Kementerian Belia dan Sukan Persekutuan, katanya tanggungjawab itu diletakkan di bawah Menteri Belia dan Sukan negeri, Datuk Ellron Angin, manakala Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi; Kementerian Komunikasi dan Digital; Kementerian Pengajian Tinggi dan Kementerian Pendidikan diletakkan di bawah Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi negeri, Datuk Mohd Arifin Arif.

Sementara itu, Hajiji berkata, Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah, Datuk James Ratib akan menjaga Kementerian Kesihatan; Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat; Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup dan Kementerian Perpaduan Negara.

Hajiji berkata kerajaan negeri juga melantik pengerusi penganjur bagi pelbagai sambutan dan acara perayaan negeri yang tugasnya turut diserahkan kepada menteri negeri.

Katanya, Mohd Arifin akan mempengerusikan penganjuran program Maulidur Rasul, Tilawah Al-Quran, Maal Hijrah dan Hari Raya Aidilfitri, manakala Jeffrey bagi sambutan Kaamatan.

Selain itu, Masidi pula dipilih mempengerusikan sambutan Hari Kebangsaan, diikuti Christina sebagai pengerusi bagi sambutan Hari Malaysia dan Dr Joachim bagi program ulang tahun rasmi Yang di-Pertua Negeri Sabah.

BACA JUGA:

BANJIR JOHOR: Semakin surut, 977 mangsa masih berada di pps

MU mara ke final Piala Liga

Anak-anak sedang membesar? Berikan suplemen terbaik buat anak anda… Ini antara 9 suplemen terbaik yang boleh diambil