Dua model iPhone ini tidak lagi boleh guna Whatsapp mulai Oktober

Oleh Admin

Dua model iPhone ini tidak lagi boleh guna Whatsapp mulai Oktober. WhatsApp akhirnya merancang untuk menghentikan sokongan pada beberapa lagi peranti iOS tidak lama lagi, khususnya iPhone yang menjalankan iOS 10 dan iOS 11.

Menurut laporan dari WABetaInfo, WhatsApp memberi amaran kepada pengguna yang masih menjalankan iOS 10 atau iOS 11 bahawa mereka perlu mengemas kini peranti mereka untuk terus menggunakan WhatsApp selepas 24 Oktober 2022.

Untuk pengetahuan, peranti yang masih menggunakan iOS 10 dan iOS 11 pada masa kini ialah iPhone 5 dan iPhone 5c.

Dengan itu, pengguna yang mempunyai peranti tersebut tidak akan dapat menggunakan WhatsApp mulai bulan Oktober.

Buat masa ini, pengguna yang memiliki iPhone 5s, iPhone 6 atau iPhone 6s yang menggunakan iOS 12 tidak perlu risau kerana masih lagi menerima sokongan WhatsApp.

Dua model iPhone ini tidak lagi boleh guna Whatsapp mulai Oktober

Menurut WhatsApp, pengguna iPhone perlu menjalankan iOS 12 ke atas untuk terus menggunakan aplikasi itu, manakala pengguna Android memerlukan OS 4.1 ke atas.

Dalam pada itu, acara WWDC 2022 akan berlangsung dalam beberapa minggu lagi, di mana Apple akan mengumumkan pelancaran iOS 16.

Dikhabarkan bahawa sistem pengendalian ini akan berhenti berfungsi pada iPhone 6s, iPhone 6s Plus, dan iPhone SE pertama.

Sumber: WABetaInfo

BACA:

Selepas larang Ustaz Abdul Somad, Singapura dakwa terima ancaman seperti 9/11

Dulu sering dipertikai, kini langkah TMJ mula dituruti satu persatu

3,000 unit ‘Alphard China’ terjual dalam masa hanya 30 minit