Hangat menjelang PAU, siapa pencabar Zahid masih menjadi tanda tanya

Hangat menjelang PAU, siapa pencabar Zahid masih menjadi tanda tanya. Walaupun pemilihan Umno akan berlangsung selewat-lewatnya Mei depan, persoalannya masih ada sama ada mana-mana pemimpin berani menentang Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebagai Presiden.

Ini kerana, di atas kertas, nampaknya hampir mustahil untuk mengalahkan Zahid.

Lagipun, ahli Parlimen (AP) Bagan Datuk itu bukan sahaja mendapat sokongan padu daripada majoriti ketua negeri, akar umbi kepimpinan Umno, malah daripada kerajaan perpaduan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Selain itu, pengaruh padu dan sokongan padu kepimpinan Umno yang berpengalaman terhadap Zahid meningkat apabila beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri (TPM) dan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

Pun begitu, di sebalik kelebihan itu, tidak dapat dinafikan reputasi buruk Umno semasa Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) menyebabkan segelintir suara mendesak Ahli Parlimen Bagan Datuk itu menyerahkan jawatannya, atau beliau akan menghadapi cabaran semasa pemilihan parti.

Dua nama yang dijangka bersaing dengan Zahid untuk jawatan nombor satu semasa pemilihan Umno ialah bekas Ahli Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin dan Ahli Parlimen Semberong Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Timbalan Presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan dan tiga lagi Naib Presiden Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Datuk Seri Mahdzir Khalid dijangka mempertahankan jawatan sedia ada dan tidak akan berani menentang Zahid.

Penganalisis politik dan hubungan antarabangsa dari Universiti Utara Malaysia Profesor Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata beliau tidak menafikan kemungkinan beberapa pemimpin akan mencabar kedudukan Zahid sebagai Presiden semasa pemilihan parti.

Bagaimanapun, Azizuddin berkata peluang untuk mengganggu kedudukan Zahid adalah sukar kerana ahli parlimen Bagan Datuk itu mendapat sokongan padu dalam parti, termasuk daripada ketua negeri dan majlis kerja tertinggi Umno (MKT).

Ini kerana kebanyakan individu dalam MKT berada dalam kem Zahid, justeru, lawan Presiden telah tersingkir daripada MKT sejak beberapa tahun lalu.

BACA JUGA:

Syahiran gesa Kerajaan Kelantan bentangkan laporan agihan bantuan banjir secara terperinci

RM100 juta kerugian bangunan belum termasuk barang jualan, gudang Jakel terbakar

Hak pemilikan tanah dan juga kawasan pelantar pesisir bukan perkara yang kita akan kompromi, ulang Abang Jo berkait MA63

COMMENTS

Wordpress (4)
  • […] Hangat menjelang PAU, siapa pencabar Zahid masih menjadi tanda tanya […]

  • […] Hangat menjelang PAU, siapa pencabar Zahid masih menjadi tanda tanya […]

  • […] Hangat menjelang PAU, siapa pencabar Zahid masih menjadi tanda tanya […]

  • […] Hangat menjelang PAU, siapa pencabar Zahid masih menjadi tanda tanya […]