Jawatan presiden, timbalan presiden tidak akan dipertandingkan – disokong oleh 140 Ketua Bahagian UMNO

Jawatan presiden, timbalan presiden tidak akan dipertandingkan – disokong oleh 140 Ketua Bahagian UMNO.

Seramai 140 Ketua Bahagian UMNO seluruh negara menyatakan solidariti agar jawatan presiden yang kini disandang Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tidak dipertandingkan pada pemilihan Perhimpunan Agung UMNO yang dijangka Mei nanti.

Mewakili kumpulan itu, Ketua UMNO Bahagian Wangsa Maju Datuk Seri Dr Mohd Shafie Abdullah berkata ketua-ketua bahagian itu turut bersepakat jawatan timbalan presiden juga tidak dipertandingkan.

Beliau berkata tumpuan UMNO ketika ini perlu terarah kepada memperkukuh parti daripada pelbagai peringkat untuk berdepan enam pilihan raya negeri (PRN) yang dijangka diadakan tahun ini.

“Seramai 126 Ketua UMNO Bahagian hadir malam ini meskipun ada lagi 14 tidak hadir kerana menghadiri Perhimpunan Agung UMNO 2022 (malam semalam), tetapi semua sepakat jawatan-jawatan (presiden dan timbalan presiden) tidak dipertandingkan.

“Untuk berdepan enam lagi PRN tahun ini, kita perlu parti UMNO yang kuat, justeru kami berharap presiden (Ahmad Zahid) mengambil kira pandangan ini dan tiada jawatan tertinggi dipertandingkan,” katanya pada sidang media di sini, malam semalam.

Terdahulu, pertemuan 126 ketua-ketua bahagian itu diadakan secara tertutup di sebuah hotel terkemuka di ibu negara, ketika perhimpunan sedang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur, malam semalam.

Perhimpunan Agung UMNO 2022 yang berlangsung pada rabu semalam hingga Sabtu, dimulakan dengan perasmian Perhimpunan Agung Pergerakan Sayap Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO oleh Timbalan Presiden Datuk Seri Mohamad Hasan.

BACA JUGA:

Dua penumpang cedera akibat ’Power Bank’ terbakar dalam pesawat

Gudang Elrah Exclusive dianggarkan 30 peratus kemusnahan akibat kebakaran

Majlis angkat sumpah jemaah Menteri di Istana Negeri Sabah pagi ini

COMMENTS

Wordpress (1)
  • […] Jawatan presiden, timbalan presiden tidak akan dipertandingkan – disokong oleh 140 Ketua Bahagian … […]