Jom kenali 8 baka anjing terkecil di dunia

Jom kenali 8 baka anjing terkecil di dunia. Dalam galeri foto ini disenaraikan beberapa baka anjing terkecil dan paling meluas.

Pekinese
Ia adalah baka anjing dari Asia. Peking mempunyai asal-usul purba, dengan bukti yang membuktikan kehadirannya kira-kira 4000 tahun yang lalu.

Poodle Toy
Ia adalah baka asal Perancis. Pada masa lalu, berkat hidungnya dan kecenderungannya untuk tinggal di dalam air, gelandangan itu digunakan dalam memburu itik sebagai anjing retriever di dalam air.

Dachshund
Ia adalah baka yang dicirikan oleh ketinggian yang berkadar kurang daripada panjang. Ia adalah anjing pemburu dan teman, dipilih untuk mengikuti haiwan liar di semak-semak yang rumit, dan menghadapi mereka walaupun dalam liang bawah tanah.

Chihuahua
Ia adalah baka kecil. Nama itu disebabkan oleh ibu kota negara Mexico yang homonim di mana ladang pertamanya dilahirkan, di mana ia dikenali sebagai chihuahueño

German Spitz
Ia adalah anjing kecil, padat, berambut panjang dengan kepala musang biasa dan ekor melengkung di belakangnya. Spitz kecil mencapai 23-29 cm dewasa dan berat 8-10 kg.

Maltese
Dikelaskan sebagai anjing pendamping, ia adalah baka yang sangat kuno. Ia adalah anjing yang berumur panjang, mencapai walaupun 18 tahun, tetapi kehidupan purata juga boleh menjadi 12-15 tahun.

Shih Tzu
Ia adalah baka asal Cina yang diiktiraf oleh FCI (Fédération cynologique internationale). Ketinggian orang dewasa biasanya antara 25 dan 28 cm, berat antara 4 dan 8 kg.

Yorkshire Terrier
Yorkshire terrier ialah anjing peliharaan kecil yang mengambil namanya daripada daerah Inggeris homonim di mana baka pertama baka ini dilahirkan. Baka ini juga dikenali sebagai yang digemari oleh orang tua.

BACA JUGA:

Bendung ‘brain drain’, Adam ambil serius rungutan kakitangan penjagaan kesihatan

Sekarang ini tidak perlu tunggu tua lagi untuk dapat kanser, teliti pesanan doktor pakar ini

Pergolakan Korea Utara-Selatan membimbangkan, Incheon dan Gimpo digantung sementara

COMMENTS

Wordpress (0)