Kebaikan latok yang perlu diketahui!!

Kebaikan latok yang perlu diketahui!! Latok merupakan salah satu makanan tradisional yang terdapat di Sabah.

Ia merupakan makanan tradisional bagi suku kaum Bajau Laut di Sabah.

Latok merupakan sejenis makanan dari jenis rumpai laut yang menyerupai bauh anggur. Ia sangat popular di kalangan suku kaum Bajau Laut yang kebanyakkannya tinggal di persisir pantai daerah Semporna.

Siapa yang belum pernah try makan latok, rasanya sangat ranggup dan akan meletop-letop dalam mulut macam makan telur ikan, ada yang cakap sedap ada yang cakap tidak, ikut tekak masing masing.

Latok dipercayai mempunyai beberapa khasiat yang dapat memberi kebaikan kepada orang yang memakannya. Kandungannya juga bagus untuk kecantikan kulit, penghadaman dan anti kanser.

Latok ini dianggap sebagai ulam yang sesuai dimakan mentah dan boleh diambil sebagai makanan tambahan untuk menjaga kesihatan serta kecantikan.

Selain warna hijau, terdapat juga latok yang bewarna merah, hijau kebiruan dan perang. Rumpai laut ini mengandungi kadar protein yang tinggi dan ia mengaktifkan kulit untuk menghasilkan hampir 25 jenis kolegen secara semulajadi.

Kajian dermatologi mengatakan latok mempunyai antioksidan yang boleh merawat penyakit kulit seperti eczema dan rosacea. Latok juga kaya dengan vitamin B, E dan C yang membantu mengawal keradangan pada permukaan kulit. Kadar iodine yang tinggi membantu perbaiki kelenjar tiroid dan mencegah goiter.

Menurut pengkaji tempatan dari UTM, Dr. Mariani Abdul Hamid, rumpai laut tidak mengandungi kolagen. Sebab itulah kenyataan bahawa rumpai laut adalah ibu kolagen atau kolagen mentah adalah tidak tepat sama sekali. Tapi, rumpai laut didapati mengandungi kadar protein yang tinggi yang mampu mengaktifkan kulit untuk menghadilkan hampir 25 jenis kolagen secara semulajadi.

BACA JUGA :

Kalau nak Berjaya, jaga hati isteri! InsyaAllah, hidup lebih berkat

Tips berkesan daripada pakar, bantu anak kecil tidak bangun menangis tengah malam lagi!

Lipan sering masuk ke rumah? Ketahui, inilah puncanya!

COMMENTS

Wordpress (3)