KEJAM!!! : 23 Pelajar Tahfiz Wangsa Maju Terbunuh – Mahkamah Tangguh Keputusan Ke 11 September

Oleh Admin 01

Mahkamah Rayuan telah menjadualkan semula kepada 11 September untuk menyampaikan keputusannya dalam rayuan yang dikemukakan seorang remaja yang didapati bersalah membunuh 23 orang dalam kebakaran di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah pada 2017.

ianya juga akan memutuskan pada hari yang sama mengenai rayuan pihak pendakwaan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membebaskan dan membebaskan seorang lagi remaja bagi kesalahan yang sama tanpa memanggilnya membela diri.

Sebelum ini mahkamah menetapkan Jumaat ini (14 Julai) untuk memberikan keputusannya. Tarikh ini telah dikosongkan.

Pihak pendakwaan dan pihak pembelaan dalam kes itu telah dimaklumkan oleh mahkamah mengenai pertukaran tarikh keputusan melalui surat bertarikh 20 Jun tahun ini.

Peguam Haijan Omar, ketika dihubungi, mengesahkan tarikh keputusan itu telah dijadualkan semula.

Pada 11 Mei, panel tiga anggota Mahkamah Rayuan terdiri daripada Hakim Datuk Abu Bakar Jais, Datuk Che Mohd Ruzima Ghazali dan Datuk See Mee Chun menetapkan 14 Julai ini untuk memberikan keputusan rayuan mereka selepas mereka selesai mendengar hujahan daripada timbalan pendakwa raya. How May Ling dan Haijan yang mewakili dua remaja itu.

Pada 17 Ogos 2020, remaja itu, yang kini berusia 22 tahun, telah disabitkan oleh Mahkamah Tinggi atas kesalahan membunuh dan dia diperintahkan untuk ditahan atas perkenan Yang-di-Pertuan Agong.

Dalam pada itu juga, Mahkamah Tinggi melepas dan membebaskan seorang lagi remaja, juga berusia 22 tahun, atas kesalahan sama tanpa memanggilnya membela diri.

Mengikut pertuduhan, kedua-dua remaja berusia 16 tahun ketika itu bersama seorang lagi individu tidak dikenali didakwa membunuh dan menyebabkan kematian 23 orang yang menginap di pusat tahfiz itu di Jalan Keramat Hujung, Kampung Datuk Keramat, Wangsa Maju di sini , antara 4.15 pagi dan 6.45 pagi pada 14 September 2017.

Saat pendengaran rayuan, Haijan berhujah bahawa tiada saksi yang memberi keterangan bahawa remaja itu membakar sekolah itu, sambil menambah bahawa pihak pendakwaan hanya bergantung kepada keterangan mengikut keadaan untuk menyokong kes mereka.

Sementara itu, dalam rayuan pihak pendakwaan terhadap pembebasan remaja kedua, timbalan pendakwa raya How May Ling berhujah kebakaran itu pasti berpunca daripada lebih daripada seorang pelaku kerana mustahil untuk seorang remaja lelaki berusia 16 tahun mengangkat dua tong gas. seberat 28 kilogram sekali gus.