Kereta lejen Proton Iswara dan Saga di ‘gilai’ di UK, rupanya ini sebabnya

Oleh Admin

Kereta lejen Proton Iswara dan Saga di ‘gilai’ di UK, rupanya ini sebabnya.Status pengeluar kereta nasional yang dikaitkan dengan Proton mungkin sudah kurang tepat. Ya, ketika ia ditubuhkan pada 1980an, ia satu pencapaian besar dan menjadi kebanggaan rakyat Malaysia. Walaupun perjalanannya penuh liku dan kontroversi, Proton berjaya menempa nama di pentas automotif dunia dan projek ini sememangnya bercita-cita tinggi.

Proton mengembangkan sayapnya di luar negara dan mengimport keretanya sehingga ke Eropah. Ireland menjadi pasaran Eropah pertama bagi eksport Proton, namun kedatangannya sebenarnya lebih ditunggu-tunggu di UK.

Peminat di UK dedahkan sebab Proton Saga dan Iswara lama jadi popular di sana.

Pada 1989, Proton dilancarkan di United Kingdom. Namun, nama “Saga” digugurkan dari model-model yang dijual di sana dan sebaliknya meringkaskannya berdasarkan cc dan trim kereta. Sebanyak 10 varian ditawarkan, dan strategi berani ini membuah hasil apabila Proton berjaya menjadi pengeluar kereta paling pesat berkembang di UK.

Malah, ia juga menjadi tarikan popular apabila sebuah Iswara berwarna merah baldu (digelar sebagai Proton Mpi di UK) muncul di kaca TV menerusi salah satu episod popular Mr. Bean. Ia menarik perhatian warga Malaysia bukan saja kerana lencana Proton muncul di rancangan TV kegemaran ramai, ia juga menunjukkan kemasan warna unik yang tiada di pasaran Malaysia.

Kereta lejen Proton Iswara dan Saga di 'gilai' di UK, rupanya ini sebabnya

Walaupun ia digunakan sebagai prop komedi, Proton mempunyai permulaan yang memberangsangkan di pasaran UK. Malangnya, kejayaannya di peringkat awal tidak bertahan lama. Sedang ia bergelut untuk melepaskan imej “kereta pakcik pencen”, ditambah pula dengan model-model seterusnya yang kurang berdaya saing, Proton akhirnya terpaksa mengundurkan diri dari pasaran negara itu pada tahun 2016 – setelah 141,209 unit terjual di sana sejak 1989.

Walaupun sudah tidak kelihatan sejak 6 tahun lalu, Proton masih dirindui oleh sekumpulan peminat British yang jatuh cinta pada segmen menarik lagi ‘rare’ ini.

BACA:

Lelaki ni ‘bercerita’ dengan ikan, ramai yang berdekah ketawa

Bina rumah guna bata merah memang terbaik, kontraktor ini jelaskan apa sebabnya

Ini bantuan bulanan RM1200 untuk belia yang ramai tak tahu, mohon segera!