Kes dera Adik Bella ditangguh kerana alasan Siti Bainun

Oleh Admin

Kes dera Adik Bella ditangguh kerana alasan Siti Bainun. Pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun diberi sijil cuti sakit (MC) selama 22 hari akibat masalah kesihatan.

Memetik laporan Berita Harian, peguam bela Siti Bainun, Nur ‘Aminahtul Mardiah Md Nor, memberitahu Siti Bainun dijangkiti bakteria, yang memerlukan pengambilan antibiotik selama 15 hari sebelum menjalani pembedahan hempedu.

Tambah beliau, jangkitan tersebut dikesan hasil prosedur perubatan diagnostik atau endoskopi dan ujian darah di hospital, semalam.

Kes dera Adik Bella ditangguh kerana alasan Siti Bainun

“Siti Bainun yang dikecualikan kehadiran pada sebutan kes hari ini, dibenarkan keluar dari hospital jam 9 malam tadi. Laporan terkini kesihatan dan MC Siti Bainun akan dikemukakan kepada mahkamah.

“Laporan penuh pula akan diberi selepas 14 hari kerana hospital memerlukan masa. Anak guam perlu kembali ke hospital pada 15 Disember untuk rawatan susulan, manakala 20 Disember menjadi penentuan sama ada Siti Bainun boleh teruskan dengan pembedahan hempedu atau sebaliknya.

“Isu kedua, kami membuat permohonan masing-masing untuk mendapatkan rakaman percakapan saksi pembelaan ditawarkan pendakwaan di bawah Seksyen 112 Kanun Prosedur Jenayah (KPJ) serta memanggil semula saksi pendakwaan mengikut Seksyen 173 (j) (iii) KPJ dan Akta Keterangan 1950,” jelasnya.

Timbalan Pendakwa Raya, Zilfinaz Abbas, memohon kepastian keadaan sebenar Siti Bainun, yang diberikan MC bermula 28 November hingga 19 Disember ini.

“Kami bukan doktor untuk memahami gambar dalam laporan kesihatan kerana mempunyai banyak terma saintifik. Sebab itu, kami mohon doktor dipanggil memberi keterangan mengenai laporan itu.

“Berkaitan isu permohonan, pendakwaan sudah memfailkan bantahan berhubung permohonan mengikut Seksyen 112 KPJ semalam, namun permohonan Seksyen 173 KPJ baru diketahui hari ini,” katanya.

Justeru itu, Hakim Izralizam Sanusi, meminta kedua-dua pihak memfailkan hujahan bertulis permohonan mengikut Seksyen 173 KPJ itu sebelum jam 4.30 petang esok dan akan membuat keputusan berhubung kedua-kedua perkara berkenaan, Jumaat ini.

Izralizam juga akan memutuskan tarikh baharu prosiding bela diri kes Siti Bainun, yang sepatutnya berjalan minggu ini, pada hari sama.

“Saya membenarkan penangguhan bicara kerana tertuduh tidak sihat serta diberikan MC. Persoalan doktor dipanggil beri keterangan tiada keperluan. Berdasarkan fakta, mahkamah perlu memberi peluang kepada kedua-dua pihak untuk bersedia kerana ia akan memberi kesan kepada tertuduh.

“Saya akan memberi dapatan terhadap permohonan itu pada Jumaat ini. Mahkamah juga mempunyai kuasa untuk menetapkan tarikh bicara peringkat pembelaan dan akan menggunakan budi bicaranya.

“Ia berdasarkan tarikh lapang peguam bela dan pendakwa raya, selain isu dibangkitkan pada hari ini, yang akan diputuskan pada Jumaat,” katanya.

Pada 24 November lalu, Siti Bainun diarahkan membela diri terhadap pertuduhan mengabai dan menganiaya remaja sindrom down, Bella di sebuah kondominium di Wangsa Maju, di antara Februari hingga Jun 2021.

BACA JUGA:

Amyra Rosli dan Amar Baharin Kongsi Kegembiraan Beli Kereta, Mengundang Pelbagai Respon Daripada Netizen

Auni Seorang Anak Kecil Tetapi Berjiwa Besar, Lihat Aksi Yang Dilakukan Untuk Ayah

Santos, Ronaldo, dan konflik Portugal