Kurangkan subsidi harga, perbelanjaan kerajaan: bantu isi rumah – Dr Nungsari Amad Radhi

Kurangkan subsidi harga, perbelanjaan kerajaan: bantu isi rumah – Dr Nungsari Amad Radhi. Mengambil kira faktor ekonomi negara masih dalam fasa pemulihan, kebergantungan kepada pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk menangani masalah bebanan hidup rakyat bukanlah pilihan terbaik.

Sebaliknya Pakar ekonomi, Dr Nungsari Ahmad Radhi menyarankan, kerajaan perlu mengurangkan subsidi harga yang menyeluruh, sekali gus akan mengurangkan perbelanjaan kerajaan dan kemudiannya boleh diagihkan kepada program membantu isi rumah memerlukan.

“Mengambil kira kekangan seperti hutang negara dan liabiliti yang mencecah RM1.5 trilion, kerajaan sewajarnya mengurangkan perbelanjaan dana awam sekali gus tidak menambah lagi bebanan hutang sedia ada.

“Contohnya, daripada membelanjakan dana besar untuk subsidi harga petrol yang lebih memanfaatkan golongan kaya berbanding miskin dan sederhana, adalah lebih baik penjimatan itu diagihkan dalam bentuk bantuan tunai kepada kumpulan sasar seperti golongan B40,” ujarnya.

Sehubungan itu katanya, program bantuan Sumbangan Tunai Rahmah (STR) yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilihat dapat membantu isi rumah yang terjejas dari segi pendapatan.

“Dalam situasi inflasi tinggi, bentuk sumbangan tunai seperti STR dapat memastikan kuasa beli isi rumah kekal.

“Namun ia tidak harus diberikan secara berterusan sebaliknya sebagai salah satu sumber pendapatan untuk isi rumah,” katanya.

Pada masa sama, Nungsari turut menegaskan, caruman KWSP tidak seharusnya diusik berikutan ia adalah simpanan untuk masa depan apabila tiba tempoh persaraan.

“Sebahagian besar golongan pekerja berpendapatan rendah dan sederhana majoritinya tidak akan mempunyai simpanan wang yang cukup apabila bersara, tidak sampai RM10,000 dalam akaun.

“Kita telah berdepan dengan prospek tersebut ekoran daripada keputusan membenarkan pengeluaran simpanan KWSP beberapa tahun yang lalu.

“Kalau masih diteruskan, lebih ramai akan bersara dalam kemiskinan,” kata beliau.

BACA JUGA :

PM New Zealand letak jawatan sebelum akhir Februari

Sikap prihatin yang tinggi, punca Rohingya bakal jadi beban kekal Malaysia

Sarawak bakal bina satu lagi Muzium Budaya Borneo di Bintulu

COMMENTS

Wordpress (1)
  • Your article made me suddenly realize that I am writing a thesis on gate.io. After reading your article, I have a different way of thinking, thank you. However, I still have some doubts, can you help me? Thanks.