Lelaki diperkosa kerana gagal bayar hutang

Lelaki diperkosa kerana gagal bayar hutang. Seorang lelaki dari Isle of Man diliwat seorang pengedar dadah sebagai hukuman atas kegagalannya untuk membayar hutang berjumlah £500 (RM2,759), lapor akhbar Daily Star kelmarin.

Mangsa berusia 22 tahun itu mengalami serangan seksual tersebut di pulau yang dikawal oleh ahli-ahli kumpulan penjahat yang sering memanipulasi golongan muda bagi aktiviti pengedaran dadah.

Butiran mengenai kes tersebut dikongsikan ketika sesi perbahasan di Parlimen Isle of Man, yang mendedahkan bahawa kumpulan-kumpulan dari Liverpool dan Merseyside di England menjadi ancaman terbesar buat masyarakat pulau itu.

Ahli Majlis Perundangan, Tanya August-Hanson mengesahkan kejadian tersebut sambil menambah bahawa suspek tidak didakwa oleh undang-undang kerana mangsa enggan memberikan kerjasama.

“Ya, seorang lelaki berusia 22 tahun diliwat oleh lelaki lain berumur 30 tahun disebabkan mangsa gagal membayar hutang yang berjumlah kurang £500 (RM2,759),” katanya.

Lelaki diperkosa kerana gagal bayar hutang

Sementara itu, Ketua Konstabel dari Pasukan Konstabel Isle of Man, Gary Roberts berkata, keganasan itu berlaku akibat daripada keadaan ekonomi dadah di pulau itu yang disokong oleh kumpulan-kumpulan dari Merseyside.

“Kes seumpama itu adalah situasi yang sering berlaku disebabkan oleh hutang dadah.

“Ia tidak berlaku kepada sebahagian kawasan di pulau ini sahaja. Keluarga-keluarga dari kelas pertengahan pernah mengalami isu-isu seperti ini.

“Kumpulan-kumpulan yang dikenali di Merseyside akan memanipulasi penjenayah di Isle of Man untuk menjual dadah bagi pihak mereka,” jelasnya.

Tambah Roberts, kumpulan-kumpulan dari Merseyside adalah antara yang paling ‘hebat’ di Britain.

“Saya sudah berada dalam bidang polis ini selama berpuluh-puluh tahun dan saya tahu bahawa di luar London, Merseyside sentiasa menjadi pusat perdagangan dadah,” ujarnya. – Agensi

BACA:

Ibu bapa berhabis RM30,000 ganti patung Teletubbies dipecahkan anak

Pemuda ini dapat pujian ramai, sanggup beri selipar kepada warga emas

Selepas larang Ustaz Abdul Somad, Singapura dakwa terima ancaman seperti 9/11