MAA cadang kerajaan mansuh arahan imbas MySejahtera

Oleh Admin

MAA cadang kerajaan mansuh arahan imbas MySejahtera.Dengan penularan Covid-19 yang tinggi dalam komuniti, pengimbasan menerusi aplikasi MySejahtera bagi pengesanan kontak rapat tidak lagi berguna, kata Persatuan Perubatan Malaysia.

Presidennya Dr Koh Kar Chai berkata ketika negara menuju ke fasa endemik, sudah tiba masanya kerajaan mempertimbangkan untuk menghentikan arahan imbasan kod QR MySejahtera sebelum memasuki mana-mana premis.

“Penggunaan Mysejahtera membolehkan pengesanan kontak rapat dilakukan semasa kemuncak pandemik, satu pencapaian yang mustahil tanpa aplikasi MySejahtera.

Bagaimanapun, ia mungkin telah melebihi kegunaannya sebagai aplikasi pengesanan kontak rapat,” kata Dr Koh.

“Dengan jumlah kes positif yang tinggi dalam persekitaran, pengesanan kontak rapat tidak diguna pakai secara meluas kerana ia tidak akan membuahkan hasil yang diharapkan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

MAA cadang kerajaan mansuh arahan imbas MySejahtera

Dr Koh mencadangkan agar aplikasi itu diguna dengan lebih baik kerana ia telah diterima pakai oleh sebilangan besar penduduk di seluruh negara, sama ada tua mahupun muda.

“Ciri pengesanan kenalan aplikasi itu harus dikekalkan kerana kita tidak akan tahu bila wabak seterusnya akan muncul,” katanya.

“Aplikasi MySejahtera juga boleh disesuaikan untuk digunakan sebagai rekod kesihatan peribadi kerana ia sudah dikaitkan dengan ID individu dan tidak boleh dipindah milik,” tambah Dr Koh.

Dr Koh juga membangkitkan kebimbangan keselamatan data berhubung aplikasi itu, terutamanya selepas melihat apa yang telah dikongsi di media sosial mengenai pemilikannya.

“Adalah diharapkan kerajaan akan terus proaktif dalam menjamin kepercayaan rakyat terhadap aplikasi tersebut dengan harapan ia akhirnya dapat digunakan dalam pengurusan rekod kesihatan dalam langkah ke arah sistem penjagaan kesihatan yang berkesan untuk negara,” katanya.

Pada masa yang sama, Dr Koh menegaskan kekurangan sistem pengurusan berpusat untuk rekod kesihatan rakyat.

“Apa yang kurang dalam struktur penjagaan kesihatan negara ialah sistem pengurusan berpusat untuk merekod kesihatan penduduk kita.

Terdapat keperluan untuk sistem rekod perubatan elektronik yang selamat dan boleh diakses oleh penyedia penjagaan kesihatan,” katanya.

Dr Koh menambah langkah ini mampu menyediakan sistem rekod penjagaan kesihatan yang baik untuk rakyat, tidak seperti sekarang apabila terdapat banyak keadaan di mana rekod penjagaan kesihatan tidak boleh diakses di semua penyedia perkhidmatan.

Beliau mencadangkan agar aplikasi MySejahtera digunakan sebagai usaha awal data rekod kesihatan yang boleh dibawa oleh individu bagi memudahkan ianya diakses oleh penyedia penjagaan kesihatan apabila diperlukan.

Sumber: https://www.thestar.com.my/news/nation/2022/03/30/time-to-consider-stopping-mysejahtera-scanning-says-mma

TONTON ;


BACA:

Naib Canselor UiTM sahkan akan ambil tindakan kepada prof ‘biadap’

Kenduri belum habis, makcik ni selamba bungkus lauk depan tetamu

Arab Saudi larang buat ‘live’ ibadah dari masjid sepanjang Ramadhan