Masalah kos sara hidup tinggi, jawapannya hapuskan kartel

Masalah kos sara hidup tinggi, jawapannya hapuskan kartel.

Penganalisis ekonomi, Prof. Madya Mohd Yusof Saari melihat bahawa jawapan kepada masalah kos sara hidup tinggi adalah dengan menghapuskan kartel dalam rantaian bekalan barangan.

Maka tegasnya, usaha kerajaan terdahulu untuk membanterasnya harus diteruskan malah diperhebatkan supaya beban rakyat dapat diringankan tatkala mendepani tempoh resesi mendatang.

“Dahulu kita dah tetapkan apa antara yang perlu dibuat, iaitu memecahkan kartel dalam industri pertanian misalnya, dan adakah perkara itu menjadi perkara yang akan diperkukuhkan dan dilaksanakan betul-betul oleh kerajaan,” katanya dalam program Agenda AWANI pada Rabu.

Kata beliau, sebenarnya segala masalah sudah dikenalpasti dan dasar serta perancangan sudah ada, tinggal lagi semuanya terletak di tangan kerajaan hari ini untuk menjayakannya.

“Seolah-olah kita dah tahu kereta kita di mana rosaknya, nak hantar ke bengkel mana pun tak ada masalah kerana kita tahu apa masalahnya.

“Sekarang tinggal mahu dibuat atau tidak, tapi kalau kita kata tak payahlah buat dan kita terus gunakan kereta tersebut, itu yang (jahanam kereta pada akhirnya).”

BACA JUGA:

Jenayah penuh tragis di Tahun Baru, kaum wanita wajar ambil iktibar pertingkat kewaspadaan dan keselamatan diri

Annuar mahu saman Adrian, Pragalath dan Razlan, berkait isu Menara KL

Kanak-kanak lelaki terjatuh dalam cerucuk konkrit disahkan meninggal dunia

COMMENTS

Wordpress (4)
  • […] Masalah kos sara hidup tinggi, jawapannya hapuskan kartel […]

  • appeary 4 months

    Initial attempts to use the lacZ reporter detection in the C1q reporter first gene targeted mouse failed to provide a signal in the brain Additional file 1, and thus, the monoclonal anti C1q antibody clone 27 ear infection z pack

  • appeary 4 months

    She was 23 at the time and figured it would be no problem to have one or two more babies before she turned 30 nolvadex on cycle for gyno Association refers to the direction of the association indicates a positive relationship between DNA methylation and HR status, and indicates an inverse relationship

  • MIDSMERMA 4 weeks

    levitra sirve para aguantar mas 1991 Nov Dec; 11 6 2199 205