Murid Terpaksa Kutip Sisa Makanan Kawan Sekelas Sebab lapar! Aku Cuba Hampiri Dia, Tiba-Tiba Ustazah Yang Mengajar Di Situ Menarik Tangan Aku

Oleh Admin 01

“Aku perhati bila dia buka bekal terpacul dari mulutnya ‘sikit jer’ dan dia terus menangis! Aku cuba hampiri dia, tiba-tiba ustazah yang mengajar di situ menarik tangan aku”

Kisah Seorang Murid Terpaksa Kutip Sisa Makanan Rakan Kerana Lapar, Mak Ayah Hanya Bekalkan Kismis Dan Kurma Setiap Hari.

Pengambilan makanan seimbang sangat penting agar anak-anak dapat membesar dengan sihat.

Setiap ibu bapa sudah pasti mahukan anak mereka mengambil makanan yang sihat dan mampu beri rangsangan kepada otak dengan baik.

Pun begitu, kisah yang diceritakan Aida Puan Sri Squeq di Facebook ini agak menyayat hati sesiapa sahaja yang membacanya.

Baca : Gara-Gara Mengaku Janda Anak 3 Walhal Masih Punya Suami, Penipuan Pengantin Perempuan Akhirnya Terbongkar Dengan Bakal Mertua

Seorang murid hanya dibekalkan dengan tiga biji kurma dan beberapa biji kismis oleh ibu bapa setiap hari ke sekolah.

Akibat terlalu lapar, murid tersebut terpaksa mengisi perut dengan mengutip sisa-sisa makanan rakannya. Eh biar betul ni?

Apa yang ditulis Aida:

“Dah dua hari saya perhatikan seorang murid tahun dua ini. Hari pertama saya nampak dia kutip lebihan-lebihan makanan kawan-kawan yang ditinggalkan dan dia makan

Semalam dia menangis sambil makan bekalan dari ibunya. Tiga biji kurma dan beberapa biji kismis.

Menurut Aida, dia diberitahu oleh ustazah di sekolah yang ibu kepada murid itu tidak membenarkan anaknya diberi makanan lain selain daripada bekalan yang diberi dari rumah kepada anaknya.

Malah, duit belanja pun tidak pernah diberi kepada murid tersebut. Aduhai…

“Sebab tu dia antara orang terakhir yang masuk kelas sebab dia akan kutip lebihan yang tinggal di bekas makanan yang kawan-kawan dia beli. Kalau awak bagi nanti mak dia akan marah dan cakap awak mencemari pemakanan anak dia,” jelas ustazah tersebut.

Susulan entri tersebut, ramai netizen yang meluahkan rasa tidak puas hati mereka akan sikap ibu bapa kanak-kanak tersebut yang dikatakan kedekut dan pemalas kerana sanggup melihat anak berlapar dengan memberi makan kurma dan kismis sahaja.

Baca : AIK! Beberapa Bulan Diceraikan, Bekas Isteri Virgoun, Inara Rusli Muat Naik Gambar ‘Panas’ Di Instagram Undang Reaksi Terkejut Netizen

Walau bagaimanapun, ada pula segelintir netizen yang merasakan perkongsian itu rekaan semata-mata dan tidak mungkin ada ibu bapa yang sanggup melakukan perkara tersebut kepada anak mereka.

Aida pantas menyangkal dakwaan netizen tersebut dan menjelaskan bahawa pihak sekolah sudah pun mengetahui masalah pelajar tersebut dan memaklumkan kepada ibunya. Namun teguran sekolah dibalas negatif oleh ibu murid itu.

Zaman sekarang ini, walau dah bawa bekal ke sekolah, kebanyakan murid masih lagi diberi wang saku walau RM1. Maklumlah, budak-budak tidak mampu menahan melihat makanan-makanan yang dilihat lazat dan sudah tentu teringin untuk merasa.

Kalau tidak mahu anak-anak makan makanan yang tidak berkhasiat sekalipun, didiklah anak tentang kenapa makanan itu tidak elok untuk di makan. Apa pandangan korang mengenai perkara ini?

Baca Selanjutnya :

Masak Megi Kari Taugeh Buat Suami, Netizen Siap Tanya Resepi Dari Watie Untuk Shuib

Bahana Video Lucah, Pelajar Sekolah Di Terajang Kawan Hingga Lumpuh

PANAS!!! : Influencer Ternama Dedah BFF Lelaki Rupanya Skandal Songsang Suami Sendiri, Berkali Sudah ‘Check In’