Mutalib Langkah Tapah, pengasas Bersama parti MUDA dipecat daripada parti

Mutalib Langkah Tapah, pengasas Bersama parti MUDA dipecat daripada parti. Pengasas bersama MUDA, Mutalib Uthman digantung keahliannya selama tiga tahun, manakala jawatannya sebagai Pengerusi MUDA Perak juga dilucutkan kerana melanggar disiplin parti serta gagal mematuhi peraturan.

Setiausaha Agung Muda Amir Abd Hadi berkata penggantungan itu berkuat kuasa semalam. Amir berkata jawatankuasa disiplin parti mendapati Mutalib pada 30 Okt lalu mengumumkan di media sosialnya dan Perak Muda hasratnya untuk bertanding pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Mutalib, jawatankuasa mendapati, telah menggunakan saluran rasmi parti walaupun tidak mendapat sebarang kelulusan.

Tindakannya bertentangan dengan perlembagaan parti, berhubung dengan menjaga imej parti, kata jawatankuasa disiplin.

“Beliau juga enggan menurunkan poster itu apabila diarahkan berbuat demikian dan berkata beliau hanya akan menurunkannya jika parti berjanji memberinya kerusi untuk bertanding pada PRU15,” kata Amir dalam satu kenyataan.

Kenyataan pembelaan Mutalib, di mana beliau berhujah bahawa beliau telah membantu menubuhkan parti untuk bertanding dalam pilihan raya umum, tidak boleh diterima, tambah Amir.

Dalam perkembangan lain, Amir berkata Malani Manimaharan dan Jazz Tan, masing-masing Ketua Muda Pahang dan Ketua Muda Pulau Pinang, telah meletak jawatan, memetik komitmen lain dan isu kesihatan.

Amir berkata Devadas Silvaraju akan menjadi ketua sementara bagi bahagian Perak, menggantikan Mutalib, manakala Tineshvar Boontinathan akan menjadi penjaga bahagian Pulau Pinang, menggantikan Tan.

“Penjaga bahagian Pahang akan diumumkan tidak lama lagi.”

Pada 30 Okt lepas, Mutalib membuat pengumuman mengejut pencalonannya untuk Tapah pada PRU15. Beliau berkata keputusan ini susulan perbincangan dengan Pakatan Harapan, yang secara tradisinya bertanding di kerusi itu.

Ketua Penerangan Muda Luqman Long menafikan pencalonan telah diluluskan tidak lama kemudian dan mengulangi bahawa sebarang pengumuman calon parti hanya akan dilakukan oleh pengarah pemilihannya, Amira Aisya.

Sehari kemudian, Mutalib memohon maaf atas pengumuman awal pencalonannya untuk kerusi itu, sambil menambah bahawa kerusi itu akan ditandingi oleh calon PH.

Dalam satu tweet, Mutalib menafikan dakwaan jawatankuasa disiplin bahawa dia telah menukar kata laluan akaun media sosial bahagian itu, yang didakwa sebagai bukti dia cuba “sabotaj” parti.

“Saya tidak perlu menukar kata laluan semasa saya menyediakan akaun tersebut.”

BACA JUGA:

Mustapha, Ahli Parlimen Sepanggar mengorak langkah awal tumpu atasi pengangguran di Sabah

Tegas Veteran UMNO, tiada keperluan dua jawatan parti dipertandingkan

Cegah Virus Covid-19 melalui terapi antibodi Monoklonal

COMMENTS

Wordpress (1)
  • […] Mutalib Langkah Tapah, pengasas Bersama parti MUDA dipecat daripada parti […]