PANAS : Najib mahu Umno kerjasama dengan Anwar tapi mesti tolak DAP

Skandal kapal TLDM LCS, fakta-fakta yang disembunyikan najib

Bekas perdana menteri Najib Razak mengakui bahawa dia ada mengemukakan cadangan untuk Umno mempertimbangkan kerjasama dengan presiden PKR, Anwar Ibrahim.

Bagaimanapun, Najib menegaskan bahawa cadangannya itu adalah dengan syarat DAP tidak terlibat.

Cadangan itu dikemuka dalam pertemuan anggota parlimen BN hari ini, berikutan kegagalan kerajaan Perikatan Nasional untuk mendapatkan pengisytiharan darurat.

Dalam catatan di Facebook malam ini, Najib mengatakan bahawa cadangan pertamanya adalah untuk Umno mendesak satu tarikh yang tetap untuk pilihan raya umum pada masa hadapan selepas Covid-19 terkawal.

Jelasnya, pembubaran parlimen untuk mengembalikan kuasa kepada rakyat untuk memilih semula adalah pilihan terbaik menstabilkan negara memandangkan majoriti yang tipis kerajaan PN .

“Cadangan kedua saya ialah jika cadangan pertama ditolak PN maka Umno perlu terbuka kepada rundingan dengan parti-parti politik lain termasuk parti Anwar jika Umno masih tak berpuas hati dengan layanan dalam kerajaan PN selepas apa yang berlaku di Sabah.

“Namun, cadangan saya ada syarat bahawa kerjasama dengan Anwar tidak akan melibatkan parti DAP. Ini ditegas beberapa kali dalam mesyuarat hari ini,” katanya.

Najib menyorot bahawa Umno dan BN boleh bekerjasama dengan Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin dan bekas timbalan presiden PKR Mohamed Azmin Ali pada Februari lalu walaupun ketika itu mereka merupakan seteru Umno.

“Kenapa kita tidak boleh runding dengan Anwar untuk bekerjasama bersyarat sehingga PRU15?” katanya.

Berita penuh: https://www.malaysiakini.com/news/548211

COMMENTS

Wordpress (0)