Pas keliru tak tahu mana satu pilihan antara MN dan PN

Oleh Admin

Ketika situasi politik negara dilihat tidak menentu dengan pelbagai perkembangan berlaku dari semasa ke semasa, PAS memberi gambaran mereka kini kekal tenang.

Timbalan presidennya, Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata buat masa ini pendirian PAS tetap sama walaupun Umno – yang menjadi sekutu mereka dalam Muafakat Nasional (MN) – membuat pendirian baru berhubungan hubungan mereka dengan Perikatan Nasional (PN).

“Pendirian PAS tetap sama iaitu perkukuhkan Muafakat Nasional dan pertahankan PN.

“Kita akan adakan perbincangan,” katanya ringkas ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Ahli parlimen Kubang Kerian itu berkata demikian ketika diminta mengulas perkembangan terkini Umno yang membuat pendirian dan cadangan untuk menarik balik sokongan terhadap kerajaan PN.

Setiausaha Agung Umno, Ahmad Maslan, malam tadi memaklumkan parti itu memberi syarat baru kepada kerajaan PN untuk meneruskan kerjasama politik secara bertulis untuk dilaksanakan secepat mungkin.

“Umno membuat pertimbangan untuk menarik diri daripada menyokong dan akan memberi syarat baru kepada kerajaan bagi meneruskan kerjasama politik secara perjanjian bertulis untuk dilaksanakan secepat mungkin,” katanya selepas mesyuarat biro politik majlis tertinggi Umno di Kuala Lumpur.

Berita penuh : https://www.malaysiakini.com/news/546472