PBM bergolak lagi, Zuraida berdepan nasib pengkhianatan ciptaan diri sendiri

Oleh Admin

PBM bergolak lagi, Zuraida berdepan nasib pengkhianatan ciptaan diri sendiri.

Zuraida Kamaruddin dan sekutunya yang digantung daripada Parti Bangsa Malaysia (PBM) telah digesa oleh presidennya Larry Sng supaya berhenti daripada politik dan melakukan beberapa pencarian jiwa.

Sng yang juga ahli parlimen Julau berkata demikian sebagai respons kepada bekas ahli parlimen Ampang itu serta sekutu setianya Haniza Talha yang mengkritik kepimpinannya dalam parti.

Zuraida menegurnya kerana bercanggah dengan resolusi badan pentadbiran tertinggi parti itu untuk melantiknya sebagai presiden, manakala Haniza menuduhnya bertindak secara unilateral dalam memutuskan untuk menyertai kerajaan perpaduan pimpinan Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

“Zuraida dan penyokongnya harus melakukan beberapa pencarian jiwa dan mungkin mengambil tempat di belakang atau menyebutnya sehari dalam politik,” katanya.

“Pengundi mereka sudah menolak mereka.

Sebab itu mereka kehilangan deposit pada PRU15. Tiada siapa yang berminat dengan pendapat mereka lagi.”

Zuraida gagal dalam usahanya untuk mengekalkan kerusi Ampang pada pilihan raya umum (PRU15) baru-baru ini, manakala Haniza tewas di Hulu Selangor.

Awal hari ini, Haniza, yang juga timbalan presiden parti, menggesa Pendaftar Pertubuhan (RoS) menyiasat kesahihan Sng sebagai presiden parti kerana mendakwa kepimpinan tertinggi parti telah “menolak sepenuhnya” jawatan presidennya.

Ini berlaku selepas Zuraida mengkritik Sng semalam mengenai cara dia menguruskan parti, memanggilnya “tidak matang dan sombong”.

Zuraida dan Haniza adalah antara 13 ahli Majlis Tertinggi PBM yang digantung kerja pada Oktober atas dakwaan isu disiplin.

Dua daripada mereka telah dimasukkan semula ke dalam Majlis Tertinggi minggu lalu selepas penggantungan mereka ditarik balik.

BACA JUGA:

Ratatouille animasi membawa baik, tapi tidak di dunia realiti sebuah premis di Pandan

Melaka, ada pihak mendakwa Ab Rauf berhasrat untuk mengambil alih jawatan Sulaiman

Pelantikan Dahal mungkin menamatkan ketidaktentuan kerajaan, isu Nepal