Persoalan Zafrul tiada di mesyuarat kabinet, terjawab

Persoalan Zafrul tiada di mesyuarat kabinet, terjawab

Persoalan Zafrul tiada di mesyuarat kabinet, terjawab. Yang di-Pertuan Agong berharap perjanjian sulung yang dimeterai antara PETRONAS dan Syarikat Minyak Nasional Abu Dhabi (Adnoc) akan membuka lembaran baharu perkongsian strategik antara Malaysia dan Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Pegawai Pengawal Diraja Datuk Seri Ahmad Fadil Shamsuddin berkata Yang di-Pertuan Agong melahirkan rasa gembira atas kerjasama antara syarikat petroleum negara itu dan UAE.

Kerjasama ini secara langsung akan mengiktiraf dan menunjukkan keupayaan syarikat Malaysia untuk bersaing di peringkat global, kata Ahmad Fadil dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam.

Persoalan Zafrul tiada di mesyuarat kabinet, terjawab

“Kerjasama itu juga mencerminkan hubungan dua hala yang erat antara Malaysia dan UAE dalam banyak peringkat, termasuk antara pemimpin kedua-dua negara dan hubungan antara rakyat.

“Kebawah Duli Yang Maha Mulia juga menzahirkan harapan bagi kerjasama untuk membuka lembaran baharu perkongsian strategik dalam pelbagai sektor termasuk sektor ekonomi demi kepentingan dan kemakmuran kedua-dua negara,” kata Ahmad Fadil.

Yang di-Pertuan Agong berada di Abu Dhabi pada hari Isnin untuk menyaksikan perjanjian yang ditandatangani antara PETRONAS Abu Dhabi Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh PETRONAS, dan Adnoc untuk meneroka dan menilai Blok 1 Unconventional Onshore meliputi konsesi 2,000 km persegi di wilayah Al Dhafra.

Persoalan Zafrul tiada di mesyuarat kabinet, terjawab

Perjanjian itu ditandatangani di Abu Dhabi oleh presiden dan ketua pegawai eksekutif kumpulan PETRONAS Datuk Tengku Muhammad Taufik, Menteri Industri dan Teknologi Termaju UAE dan pengarah urusan dan ketua pegawai eksekutif kumpulan Adnoc Dr Sultan Ahmed Al Jaber.

Turut hadir Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Baginda kini sedang dalam lawatan khas empat hari ke Abu Dhabi atas jemputan Presiden UAE Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, yang turut menyaksikan majlis menandatangani perjanjian itu.

Sementara itu, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata pemeteraian itu mencerminkan hubungan antarabangsa dan kerjasama strategik Malaysia dengan pelbagai negara.

“Saya menjunjung tinggi peranan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, yang menjadi penggerak utama kejayaan usaha ini.

“Penandatanganan kerjasama ini adalah refleksi untuk kita membina hubungan antarabangsa yang lebih jitu dan menjalin kerjasama strategik dengan pelbagai negara ketika dunia sedang dalam pemulihan selepas Covid-19 dan ketidaktentuan ekonomi global,” katanya dalam catatan di Facebook .

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata beliau mengalu-alukan perjanjian bersejarah itu dan mempunyai keyakinan penuh bahawa syarikat dan bakat tempatan akan dapat menerajui dan meneroka idea serta peluang untuk bersaing di peringkat global.

Tengku Zafrul berkata perjanjian penting bagi sektor minyak dan gas itu melibatkan pelaburan kedua-dua negara untuk tempoh 30 tahun.

Pada 10 Mac 2021, PETRONAS menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) dengan Adnoc dan Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar), yang menyediakan penyelesaian tenaga boleh diperbaharui, untuk meneruskan kerjasama merentas rantaian nilai tenaga, menurut Bernama.

MOU dengan Adnoc merangkumi keseluruhan rantaian nilai minyak dan gas, di mana Adnoc mengalu-alukan PETRONAS untuk mencari peluang untuk bekerjasama dalam penerokaan, pembangunan dan pengeluaran sumber konvensional dan bukan konvensional Abu Dhabi yang penting.

Skop ini meluas kepada penyelidikan dan pembangunan yang berpotensi serta kerjasama teknologi gunaan dalam pemulihan hidrokarbon yang dipertingkatkan, penangkapan karbon, penggunaan dan penyimpanan, kemampanan gas, bahan kimia khusus, sumber bukan konvensional dan teknologi hidrogen.

Sementara itu, Masdar akan bekerjasama dengan PETRONAS untuk meneruskan projek tenaga bersih di seluruh Asia dan Timur Tengah, meliputi tenaga boleh diperbaharui dan hidrogen hijau.

Kedua-dua pihak akan meneroka penyertaan bersama dalam peluang solar dan angin berskala besar untuk utiliti dan pelanggan komersil dan perindustrian, memfokuskan terutamanya kepada Asia.

Kerjasama dengan Masdar akan melengkapkan portfolio boleh diperbaharui PETRONAS yang semakin berkembang di bawah cabang tenaga boleh diperbaharui PETRONAS New Energy, yang kini mempunyai lebih 1GW kapasiti solar dalam operasi dan pembangunan di India dan Asia Tenggara.

Untuk rekod, nilai perdagangan antara kedua-dua negara meningkat 90.4% untuk lapan bulan pertama tahun ini kepada RM25.6 bilion, melebihi nilai keseluruhan 2021, yang berjumlah RM22.29 bilion.

BACA JUGA:

Viral guru wanita dan pelajar akrab, dilayan bagai puteri

Kes PU Azman, mahkamah benarkan jaminan keseluruhan

Lelaki Rusia viral selepas rakaman menyelamatkan “Squirrel” yang bunting

COMMENTS

Wordpress (1)
  • […] Persoalan Zafrul tiada di mesyuarat kabinet, terjawab […]