PM Anwar tidak akan teruskan amalan umum projek setiap kali buat lawatan negeri

PM Anwar tidak akan teruskan amalan umum projek setiap kali buat lawatan negeri.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, beliau tidak akan meneruskan amalan pimpinan terdahulu yang selalu mengumumkan projek-projek pembangunan ketika melakukan lawatan di negeri-negeri terutama ketika menjelang pilihan raya.

Menurut Anwar, keputusan berbuat demikian hanya boleh dibuat selepas penelitian dan persetujuan agensi-agensi di peringkat Pusat yang terlibat dalam sesuatu projek.

“Saya nak sebut kepada semua, (adalah) bukan amalan saya (untuk umum sesuka hati berkenaan projek)… jangan harap Perdana Menteri datang sini untuk menangi hati rakyat (dengan) umum projek itu (dan) ini.

“(Sebenarnya, jika) kita nak umum projek-projek (tertentu), kena (ada) penelitian, kena (ada) persetujuan agensi-agensi terlibat di peringkat Pusat, supaya (pengumuman itu) jadi sesuatu yang proper (betul).

“Jika tidak, kita umum projek (tetapi) tidak ada apa pun yang berlaku, berapa ratus projek di Perlis mereka (kerajaan sebelum ini) umum (tetapi) belum jalan, terutama sebelum pilihan raya… banyak projek.

“Saya tidak mahu teruskan amalan itu, saya (hanya) akan putuskan selepas (sesuatu keputusan mengenai projek itu) muktamad, baru kita lakukan (pengumuman dan sebagainya),” kata Anwar.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan Amanat Perdana Menteri kepada penjawat awam negeri Perlis di Dewan 2020, di sini, pada Isnin.

Dalam pada itu, Perdana Menteri turut menghargai semangat kerjasama yang diamalkan kerajaan negeri Perlis bersama dengan kerajaan Persekutuan meskipun berbeza fahaman politik dan kepartian.

Kata beliau, perkara ini dapat memberi peluang kepada kedua-dua pihak untuk memfokuskan pada program-program yang bakal memberi kepentingan yang besar kepada rakyat.

BACA JUGA :

Ketuai mogok, dua warga asing ditahan di Genting Highlands

”Kerajaan perlu bentang pelan tindakan, tangani krisis kesihatan dalam negara” – Azrul Mohd Khalib

Wakil kerajaan negeri tidak dijemput, Datuk Awang Hashim kesal

COMMENTS

Wordpress (0)