PN usah terus double standard, siasat semua projek rundingan terus

Bekas Menteri Kewangan, Lim Guan Eng hari ini khuatir Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan mengamalkan ‘double standard’ serta menjadi senjata politik pihak tertentu.
Dalam sidang media di Parlimen hari ini, Ahli Parlimen Bagan itu berkata, beliau dan Pakatan Harapan (PH) tiada masalah sekiranya SPRM ingin membuat kajian menyeluruh mengenai 101 projek secara rundingan terus.
Bagaimanapun, tegas beliau, SPRM juga perlu bersikap adil dan membuat kajian yang serupa mengenai projek rundingan terus yang dilakukan sewaktu era Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN).
“Kami risau wujud masalah ‘antara dua darjat’, di mana kajian SPRM hanya dijalankan ke atas projek runding terus PH, dan tidaknya ke atas projek di zaman BN dan PN. Kegagalan SPRM buat kajian ke atas projek runding terus mereka boleh menimbulkan persepsi negatif antara dua darjat atau ‘double standard’.
“Semoga SPRM boleh buktikan mereka tidak menjadi senjata politik mana-mana pihak dengan turut menjalankan kajian menyeluruh terhadap PN dan BN, sama ada wujud unsur rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa berhubung perkara ini,” katanya lagi.
Pada Isnin, Tengku Zafrul dalam persidangan Dewan Rakyat memberitahu, rekod telah menunjukkan Kementerian Kewangan ketika diterajui Lim Guan Eng sebelum ini, telah meluluskan 101 projek berkenaan secara rundingan terus.
Namun, beliau menjelaskan, dalam keadaan tertentu, kaedah perolehan secara rundingan terus dibenarkan dengan kelulusan Kementerian Kewangan berdasarkan kriteria tertentu seperti melibatkan keperluan negara yang mendesak.
SPRM dalam kenyataan susulan memaklumkan, badan pencegah rasuah itu akan mendapatkan senarai 101 projek daripada Kementerian Kewangan yang dikatakan diberi secara runding terus, semasa era PH.
“Satu kajian menyeluruh akan dibuat bagi menentukan sama ada wujud unsur rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa berhubung perkara ini,” katanya lagi.
Sementara itu, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, cara pendedahan Tengku Zafrul seolah-olah pemberian projek melalui konsep rundingan terus adalah satu kesalahan dan tidak dibenarkan.
Ahli Parlimen Langkawi itu berkata, rakyat berhak mendapat maklumat penuh tentang perincian projek berkenaan, terutama sekali siapa yang mendapat ‘nikmat istimewa’ itu.

Berita penuh: https://beta.astroawani.com/berita-malaysia/101-projek-lim-guan-eng-khuatir-sprm-double-standard-jadi-senjata-politik-pihak-tertentu-256795

COMMENTS

Wordpress (0)