Sarawak berhasrat bina pusat kanser akhir tahun ini

Oleh Admin

Sarawak berhasrat bina pusat kanser akhir tahun ini.

Kerajaan Sarawak bersedia membina sebuah pusat kanser menggunakan dana negeri menjelang akhir tahun in jika kerajaan Persekutuan bersetuju dengan cadangan tersebut, kata Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Bercakap pada majlis jamuan malam Ulang Tahun ke-20 Pusat Jantung Sarawak, di sini, malam tadi, beliau berkata pusat itu akan menyumbang kepada penjagaan kesihatan wilayah ini dan memenuhi keperluan pesakit kanser dari Sarawak, Sabah dan negara jiran.

“Saya tahu (untuk membina pusat itu) sangat mahal. Kerajaan negeri akan bekerjasama dengan kerajaan Persekutuan di mana kita membina bangunan yang menelan kos sekitar RM800 juta, manakala kerajaan Persekutuan menyediakan tenaga pakar dan peralatan,” katanya.

Abang Johari berkata perkara itu akan dibincangkan lebih lanjut dengan Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa, Timbalan Menteri Kesihatan, Lukanisman Awang Sauni dan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, yang turut menghadiri majlis jamuan malam itu.

Sementara itu, Dr Zaliha memuji jabatan kesihatan Sarawak atas usahanya menggalakkan rakyat negeri itu mendapatkan suntikan dos penggalak kedua COVID-19.

Beliau berkata sebanyak 12,612 dos penggalak kedua berjaya diagihkan melalui semua pejabat kesihatan bahagian, hospital, agensi kerajaan dan fasiliti kesihatan swasta di Sarawak.

“Ini sebagai langkah meningkatkan kesiapsiagaan menghadapi kemungkinan peningkatan kes dan kematian COVID-19. Pemvaksinan akan diteruskan secara besar-besaran di seluruh Sarawak sehingga akhir bulan ini,” kata Dr Zaliha.

Mengenai Pusat Jantung Sarawak, beliau berkata pusat itu adalah contoh kisah kejayaan besar bagaimana mengubah kemudahan dalam memperluaskan rangkaian perkhidmatan untuk merawat pesakit jantung, buah pinggang dan kanser.

BACA JUGA :

MAFS dapat markah tercorot, Mat Sabu anggap berkaitan isu telur

Ketuai mogok, dua warga asing ditahan di Genting Highlands

”Kerajaan perlu bentang pelan tindakan, tangani krisis kesihatan dalam negara” – Azrul Mohd Khalib