Wang RM100 lima tahun lalu boleh beli belah penuhi troli, kini tidak

Oleh Admin

Wang RM100 lima tahun lalu boleh beli belah penuhi troli, kini tidak.

SEBAIK sahaja Kerajaan Perpaduan Malaysia dibentuk selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) November lalu, rakyat meletakkan sepenuh harapan kepada pucuk pimpinan negara yang diterajui Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menangani kos sara hidup.

Masakan tidak, selepas dua tahun diuji dengan pandemik Covid-19, rakyat bukan sahaja golongan bawahan B40 malah kumpulan M40 dan T20, berterusan dibebani dengan masalah ekonomi, lebih tepat lagi masalah wang apabila nilainya semakin hari semakin kecil.

Pusing kanan, harga barangan runcit naik. Pusing kiri, harga makanan di restoran dan kedai makan terus melambung seolah-olah tidak lagi dapat dikawal.

Kita sampai naik pening memikirkan harga ayam, telur dan daging telah meningkat dengan ketara manakala bekalan kadangkala tidak mencukupi.

Membeli-belah dengan wang RM100 lima tahun lalu mungkin masih boleh penuh satu troli, tetapi kini dengan RM100 sekadar dapat membeli sekampit beras 10 kilogram (kg), sebotol minyak masak 5kg, sebungkus gula dan tepung serta beberapa barangan basah yang tidak pun dapat bertahan sampai seminggu.

Pada zaman ini, ada kerja tidak bermakna kita mampu menikmati gaji dengan enak sama seperti sebelumnya.

Ada yang mengeluh kerana wang gaji dalam akaun bank bagaikan satu persinggahan atau singgah sekejap sahaja. Daripada lima atau empat angka pada awal bulan, bakinya boleh jadi tiga atau dua angka menjelang hari gaji bulan berikutnya.

Bab barangan keperluan rumah eloklah kita letak tepi dahulu. Bayaran yuran sekolah anak, buku latihan tambahan dan duit belanja harian sahaja sudah ada ibu bapa rasa terbeban. Kalau anak seorang tidak mengapalah, tetapi bagaimana kalau sampai lima orang anak?

BACA JUGA:

COVID-19: Catat 179 kes baharu, 3 kematian

Hadapi Islamofobia dengan akhlak yang baik, bantah secara aman

Bot dinaiki terbalik di Krabi, dua rakyat Malaysia terkorban